فن کویلها از جمله محبوبترین و کاربردیترین تجهیزات تهویه مطبوع بهشمار میروند که امکان سرمایش و گرمایش را بهشکل همزمان فراهم میسازند. لوله کشی فن کویل به این منظور انجام میگیرد که بین آب و هوا تبادل حرارتی ایجاد شود و به این صورت، دمای محیط تنظیم میشود. لولهکشی فن کویل به شیوههای مختلفی همچون دو لولهای، چهار لولهای و تک لولهای انجام میگیرد که هریک از آنها ویژگیها و خصوصیات متفاوتی دارد.
از جمله کاربردیترین تجهیزات تهویه مطبوع در ساختمانها میتوان به فن کویلها اشاره کرد که در آنها تولید هوای سرد یا گرم بهواسطه گذر آب سرد چیلر یا آب گرم بویلر موتورخانه انجام میشود. فن کویلها دارای مدلهای متنوعی بوده که از جمله آنها میتوان به دیواری، زمینی روبرو زن یا بالازن، سقفی توکار، سقفی روکار و کاستی اشاره کرد.
هدف از تعبیه سیستم لوله کشی در فن کویلها، انتقال آب میباشد. این آب دمای متعادلی دارد و در رساندن ظرفیت گرمایش و سرمایش لازم به فن کویل نقش دارد. دستگاههای چیلر و مینی چیلر جهت فراهم کردن آب فن کویل برای سرمایش کاربرد دارند و دیگهای بخارموتورخانه و پکیجها در فراهم کردن آب فن کویل برای گرمایش نقش دارند. لولهکشی فن کویل شامل سه دسته اصلی سیستم تک لولهای، سیستم دو لولهای و سیستم چهار لولهای است.
شرکت تاسیساتی آرمهر، با تکیه بر دانش، تخصص و تجربه، خدماتی بینظیر در تأسیسات مکانیکی ساختمان به شما ارائه میدهد.
تیم مهندسان مجرب ما آماده است تا بهترین راهکارها و تجهیزات را برای پروژه شما فراهم کند. با ما در ارتباط باشید
سیستم لوله کشی تک لولهای اغلب مناسب مکانهای کوچک بوده که تنها نیازمند چند عدد دستگاه هستند. در لوله کشی دستگاه فن کویل با سیستم تک لولهای شاهد بهکارگیری تنها یک عدد لوله جهت گردش آب هستیم. تجهیزاتی که در این شیوه لولهکشی به هم متصل شدند، به شکل سری در مدار قرار میگیرند. غالباً ورود آب از طریق خط اصلی سیستم لولهکشی به دستگاه بوده و در بخش خروجی بهواسطه یک قطعه شاهد بازگشت آن به مسیر اصلی هستیم. با این وجود، این شیوه در مقایسه با دیگر سیستمها دارای کارایی پایینتری است. در لوله کشی فن کویل تک لوله شاهد بهکارگیری لولهکشی به دو روش هستیم. یکی از این لولهکشیها دارای هزینه پایینتر بههمراه سرعت بالاتر بوده؛ اما تنها برای فضاهای کوچکتر کاربرد داشته و نمیتوان از آن چندان استفاده کرد.
در سیستم لولهکشی فن کویل شاهد بهکارگیری دو لوله هستیم که یکی از آنها مناسب وارد شدن آب و دیگری برای برگشت آب مورد استفاده قرار میگیرد. این شیوه یک گزینه مقرونبهصرفه نیز محسوب میشود؛ اما دارای یکسری معایب نیز است. مدل دستگاهی که به فن کویل اتصال پیدا کرده است، مشخص مینماید که آب جاری در این لولهها تا چه اندازه در وضعیت گرم یا سرد قرار گیرد.
برای نمونه، در صورتی که فن کویل به یک چیلر اتصال پیدا کند، شاهد خنک شدن آب ورودی به دستگاه هستیم و پس از آن، فن کویل بهمنظور خنک کردن فضای آن محدوده مورد استفاده قرار میگیرد. در صورتی که فن کویل به یک دیگ متصل شود، آب ورودی گرم میشود و پس از آن، میتواند فضای اطراف را گرم کند. برحسب اینکه آب در سیستم لوله کشی فن کویل دو لولهای در چه جهتی و چگونه برگردد، به سه شیوه لولهکشی انجام میگیرد.
سیستم لولهکشی فن کویل دو لولهای بههمراه دو لوله برگشت مستقیم مشابه لولههای رادیاتور در ساختمان های کوچک است. در این شیوه، آبی که به لوله برگشت ورود پیدا میکند بدون اینکه هیچ نوع انحرافی داشته باشد، به شکل مستقیم به طرف واحد فن کویل میرود. این مدل لولهکشی یک تکنیک عالی برای به حداقل رساندن اتلاف آب در طول مسیر است.
دستگاههای توزیع گرما که مشکل افت فشار را دارند، میتوانند از این مدل سیستم استفاده کنند. در این شیوه، دستگاه پخشکننده حرارتی که فاصله اندکی با موتورخانه دارد، بهنسبت سایر دستگاهها افت فشار کمتری را تجربه میکند. این مدل از سیستم لولهکشی بیشتر برا ساختمانهایی با متراژ پایین که دارای برگشت مستقیم هستند، کاربرد دارد.
شیوه لوله کشی فن کویل معکوس مناسب آن دسته از سیستمهای تهویه مطبوع بوده که افت فشار را بهشکل مساوی دارند. سیستم لولهکشی بیشتر ساختمانها به این شکل عمل میکند. در این شیوه، آب برگشتی در لولهها به سمت بخش خروجی بوده و به همان سمت آب حرکت میکند. افت فشار یکنواخت در همه دستگاهها سبب گردیده که جریان آب با قطر لولهها تناسب داشته باشد. در شرایطی که دستگاههای توزیعکننده حرارت دارای افت فشار مساوی باشند، لولهکشی با برگشت معکوس انتخاب مناسبتری محسوب میشود.
در سیستم برگشت مختلط در لولهکشی فن کویل دو مدل لولهکشی مستقیم و معکوس با یکدیگر ترکیب شدهاند. در این شیوه، قسمتی از لولهکشی بهشکل برگشته مستقیم بوده و بخشی دیگر بهشکل معکوس صورت میگیرد؛ برای نمونه، در یک واحد فن کویل طراحی آب برگشتی در لولههای عمودی امکان دارد بهگونهای انجام شده باشد که جریان آب بهشکل مستقیم صورت گیرد. این مسئله در حالی بوده که طراحی آب برگشتی در لولههای افقی امکان دارد به شیوهای باشد که جریان آب بهصورت معکوس اتفاق افتد. در این شیوه، مجموع اندازه طول لوله رفت و برگشت یکسان نبوده و به دنبال آن، افت فشار در مسیر لوله کشی به یک میزان ثابت برای همه دستگاهها رخ نمیدهد.
سیستم لولهکشی فن کویل دو لولهای بههمراه دو لوله برگشت مستقیم مشابه لولههای رادیاتور در ساختمان های کوچک است. در این شیوه، آبی که به لوله برگشت ورود پیدا میکند بدون اینکه هیچ نوع انحرافی داشته باشد، به شکل مستقیم به طرف واحد فن کویل میرود. این مدل لولهکشی یک تکنیک عالی برای به حداقل رساندن اتلاف آب در طول مسیر است.
دستگاههای توزیع گرما که مشکل افت فشار را دارند، میتوانند از این مدل سیستم استفاده کنند. در این شیوه، دستگاه پخشکننده حرارتی که فاصله اندکی با موتورخانه دارد، بهنسبت سایر دستگاهها افت فشار کمتری را تجربه میکند. این مدل از سیستم لولهکشی بیشتر برا ساختمانهایی با متراژ پایین که دارای برگشت مستقیم هستند، کاربرد دارد.
سیستم لوله کشی فن کویل دو لولهای نیز همچون سایر سیستمها دارای یکسری مزیتها و معایب است. این مدل از سیستم دارای یک لوله جریان و یک لوله برگشت بوده و در این مدل تنها یک چرخه جریان آب دیده میشود؛ از این رو، برای ایجاد سرمایش و گرمایش میتواند کاربرد مؤثری داشته باشد. با این وجود، بسیار مهم است که شما شرایط آبوهوایی محلی که قرار است سیستم در آنجا نصب شود را مدنظر قرار دهید. در صورتی که تنظیمات سیستم مناسب گرمایش باشد، امکان خنک کردن فضا بهشکل همزمان وجود ندارد. این مسئله امکان دارد نوسانات دمایی را در پی داشته باشد
مزایا:
فن کویلهای دو لولهای اغلب با ترموستات تجهیز شدهاند که میتواند عملکرد آنها را بهبود ببخشد. یکی از مزیتهای استفاده از این مدل سیستمها را میتوان در تنظیم سرعت در سه حالت کم، متوسط و زیاد دانست. سیستم فن کویل دو لولهای راندمان و کارایی بالایی داشته و اگر نگاهی به آن بیندازید، متوجه ساختار ساده آن میشوید. میزان هزینه نصب و نگهداری از این مدل سیستمهای فن کویل پایین بوده و این مورد، یک مزیت بزرگ محسوب میشود.
معایب:
سیستم فن کویل دو لولهای دارای یکسری معایبها نیز است؛ برای نمونه، در این مدل از سیستم واحدهای ساختمان بهشکل مستقل قادر به بهرهمندی از قابلیتهای گرمایش و سرمایش نیستند. همچنین شما بهراحتی نمیتوانید این مدل از سیستم را از حالت گرمایش به سرمایش بهراحتی تغییر دهید و برای تغییر حالت آن باید صبور باشید.
از طریق فرم زیر میتوانید نوع خدمات مورد نظر خود را ثبت کنید. کارشناسان ما پس از بررسی در اسرع وقت با شما تماس خواهد گرفت
فیلد های "*" اجباری هستند
در سیستم لوله کشی فن کویل چهار لولهای آب سرد و آب گرم از یکدیگر جدا میشوند. در این شیوه شاهد اختصاص دادن لولههای ورودی و برگشتی بهصورت جداگانه برای هر یک از کویل سرمایش و گرمایش هستیم؛ برای نمونه، برای کویل گرمایش این مدل از لولهکشی فن کویل یک لوله ورودی آب گرم و یک لوله برگشت آب گرم اختصاص داده شده است. کویل خنککننده در واقع یک لوله ورودی آب سرد و یک لوله برگشت آب سرد بهشکل جداگانه دارد.
با وجود اینکه فن کویلهای چهار لولهای کمتر در ایران مورد استفاده قرار میگیرند؛ اما ساختمانهایی که نیازمند امکانات گرمایش و سرمایش بهشکل همزمان هستند، انتخابی برتر محسوب میشوند. در بیشتر نقاط ایران آپارتمانها واحدهایی داشته که به طرف شمال و جنوب ساخته شدهاند. بعضی از واحدها بههنگام بهار و پاییز امکان دارد نیازمند سرمایش بیشتری باشند؛ در حالی که بعضی دیگر نیازمند گرمایش هستند. در این شرایط، سیستم فن کویل چهار لولهای گزینه ایدهآلی محسوب میشود و هر واحد میتواند بهصورت مستقل عمل کند. همچنین با وجود این مدل از سیستم لولهکشی، امکان تغییر حالات گرمایشی و سرمایشی وجود دارد. در این مدل کویلها الزامی برای داشتن سنسور جهت تغییر موقعیت دیده نمیشود.
کارکرد ترموستات در فن کویل چهار لولهای به این شکل بوده که ترموستات اقدام به باز نمودن شیر کنترلی آب به طرف کویل گرمایش یا سرمایش مینماید. همچنین فن هوادهی را روشن میکند تا شاهد به گردش درآمدن هوا روی کویل گرمایشی یا سرمایشی در هر فن کویل باشیم. ترموستات دمای لازم را تنظیم میکند و فن کویل چهار لولهای برحسب آن، گرمایش یا سرمایش را ایجاد مینماید.
شما به هنگام لولهکشی فن کویلها باید به قطر لولههای آب سرد و گرم ورودی به کویل هر فن کویل توجه داشته باشید. در صورتی که انتخاب و نصب فن کویل برحسب نوع و ظرفیت بهدرستی انجام گیرد؛ اما قطر لوله آب سرد و گرم ورودی به کویل سایز لازم را نداشته باشد، گرمایش یا سرمایش محیط بهخوبی تامین نخواهد شد. برای محاسبه قطر لولهکشیهای فن کویل بهشکل دقیق باید بهسراغ کارشناسان و مهندسین تأسیسات پروژه رفت.
طراحی سیستم لوله کشی فن کویل چهار لولهای به شیوهای انجام شده که دوچرخه آب به شکل جداگانه به واسطه سیستم جریان حرکت میکند و یکی از آن برای گرمایش کاربرد دارد و دیگری در جهت سرمایش مورد استفاده قرار میگیرد.
مزایا:
فن کویل چهار لولهای را بهراحتی میتوان سرعت آن را در سه حالت کم، متوسط و زیاد تنظیم کرد. همچنین گرمایش و سرمایش را میتوان برای هر واحد بهشکل جداگانه تنظیم کرد و نیازهای گرمایشی و سرمایشی آنها را تنظیم کرد. فعالیت فن کویل برای انواع اتاقها در یک ساختمان نیز بهصورت شخصیسازی شده انجام میگیرد.در این مدل از فن کویل چهار لولهای نیز میزان راندمان بالا بوده و سهولت کاری حرف اول را میزند. همچنین در طول لولهکشی برای این فن کویل انعطافپذیری دیده میشود.
معایب:
فن کویل چهار لولهای در کنار مزیتهای بسیار خود دارای معایبی نیز است. این مدل سیستمها هزینه نصب بالایی داشته و از آنجایی که در آنها تعداد لوله بیشتری دیده میشود، بیشتر احتمال دارد که لوله دچار خرابی شود. همچنین نیازمندی به انجام کالیبراسیون یکی دیگر از معایب این سیستم محسوب میشود. این مدل سیستم برای بخشهای درمانی و هتلهای بزرگ، ساختمانهایی با مقدار تراکم جمعیت بالا و ساختمانهایی بوده که دارای واحدهای مجزا هستند و نیاز بوده که کنترل دما الزاماً بهشکل جداگانه صورت گیرد.
بهصورت کلی، انواع لولهکشی فن کویل شامل مواردی همانند لوله کشی فن کویل با سیستم تک لولهای، لولهکشی فن کویل با سیستم دو لولهای و سیستم چهار لولهای میشود.
لولهکشی فن کویل با سیستم دو لولهای براساس اینکه جهت و برگشت آب به چه صورت باشد، در سه دسته سیستم لولهکشی فن کویل با دو لوله برگشت مستقیم، معکوسسازی لوله های فن کویل و استفاده از سیستم برگشت مختلط در لولهکشی فن کویل میشود.
فن کویلهای چهار لولهای میتوانند بهشکل همزمان عملیات گرمایشی و سرمایشی را به انجام برسانند؛ از این رو، گزینه مناسبی برای هتلها و بیمارستانها محسوب میشود.
مزیتهای این مدل از لولهکشی شامل امکان تنظیم سرعت در سه حالت کم، متوسط و زیاد، راندمان و کارایی بالا، ساختار ساده و هزینه نصب و نگهداری کم میشود. این دستگاه میتواند معایبی نیز داشته باشد که از جمله آنها میتوان به عدم قابلیت استفاده همزمان از عملکردهای گرمایش و سرمایش واحدها بهشکل مستقل و مشکل تغییر حالت از گرمایش به سرمایش و زمانبر بودن تغییر حالت اشاره کرد.
فن کویلها دارای مدلهای متنوعی بوده و انتخاب شما باید براساس نوع طراحی و معماری داخلی دکوراسیون باشد. از لحاظ کارکرد و کیفیت تنوع چندانی میان آنها دیده نمیشود و محل قرارگیری را میتوان تنها اختلاف میان آنها دانست.
شرکت تاسیسات مکانیکی آرمهر با بهره گیری از دانش، تخصص و تجربه، برای ارائه ی خدماتی مناسب به کارفرمایان و تدوین بهترین راهکارها و تأمین برترین تجهیزات، بر این باوریم که توسعه، جز با اتکا به منابع انسانی توانمند و متخصص، به دست نخواهد آمد.