تاسیسات موتورخانه

فهرست محتوا

موتورخانه یکی از مهم‌ترین مکان‌های ساختمان‌های مسکونی، صنعتی و بیمارستان‌ها به شمار می‌رود و کنترل دما در این مکان به وسیله تجهیزات مختلف انجام می‌گیرد. از تاسیسات موتورخانه ساختمان‌های مسکونی و صنعتی و بیمارستان می‌توان به بویلر، چیلر، مشعل، پمپ، مبدل‌های حرارتی، مخزن کندانس، دی ادیتور و… اشاره کرد. هر کدام از این تجهیزات وظایف مهم و منحصربه‌فردی دارند. درصورت بررسی منظم و سرویس دوره‌ای این تجهیزات می‌توان طولانی مدت و بدون مشکل از آن‌ها استفاده کرد.

موتورخانه چیست؟

موتورخانه مکانی است که همه تجهیزات تاسیساتی گرمایشی و سرمایشی را در آن قرار می‌دهند تا بتوانند این سیستم‌ها را آسان‌تر کنترل کنند. در برخی بخش‌هایی از موتورخانه علامت خطر نصب می‌شود و باید سالی یکبار این قسمت‌ها چک شوند. همچنین باید بدانید موتورخانه، محلی پر خطر است. اگر صداهای غیرعادی از شیرها یا صدای ساییدگی و اتصال و… در موتورخانه شنیده شد باید از تعمیرکار حرفه‌ای جهت بررسی و یافتن منبع خطر کمک گرفت.

از آنجایی که موتورخانه به عنوان قلب سیستم گرمایشی شناخته می‌شود، باید به صورت دوره‌ای بررسی شود. با بررسی منظم اجزا مختلف موجود در موتورخانه می‌توان عمر مفید تجهیزات مختلف مانند بویلر،منبع آب، مشعل و… را افزایش داد. اگر در این محل یکی از تجهیزات دچار مشکل شد بهتر است از تعمیرکاری حرفه‌ای و مجرب در این زمینه کمک بگیرید. اقدام به تعمیر تجهیزات در صورت نداشتن آگاهی کافی در زمینه تعمیر تجهیزات موتورخانه بسیار خطرناک است و باعث ایجاد مشکلات بزرگ‌تری می‌شود.

engine-room2

شرکت تاسیساتی آرمهر، با تکیه بر دانش، تخصص و تجربه، خدماتی بی‌نظیر در تأسیسات مکانیکی ساختمان به شما ارائه می‌دهد.
تیم مهندسان مجرب ما آماده است تا بهترین راهکارها و تجهیزات را برای پروژه شما فراهم کند. با ما در ارتباط باشید

تاسیسات موتورخانه چیست؟

پس از اطلاع از چیستی موتورخانه و اهمیت آن بهتر است درمورد تاسیساتی که در آن قرار می‌گیرد هم اطلاعاتی داشته باشید. در موتورخانه تاسیساتی مانند تاسیسات سرمایشی و گرمایشی و… قرار می‌گیرد. از تاسیسات موتورخانه می‌توان به دیگ‌ها که توسط مشعل حرارت ایجاد می‌کنند و برج خنک‌کننده که حرارت مازاد را به بیرون هدایت می‌کند، اشاره کرد. همچنین در موتورخانه پمپ‌هایی وجود دارد که آب را به لوله‌کشی‌ها برای مصارف مختلف پمپاژ می‌کنند.

تاسیسات موتورخانه مسکونی و صنعتی و بیمارستان با قرار گرفتن در کنار هم سیستمی یکپارچه ایجاد می‌کنند. از مزایای نصب تاسیسات موتورخانه می‌توان به کاهش هزینه‌های ساختمان، ایجاد شرایط مطلوب در سرمایش و گرمایش، بهبود فشار آب، تصفیه آب شرب و جداسازی آب شرب و آب بهداشتی اشاره کرد. همچنین با نصب این تاسیسات می توان بازده انرژی را افزایش داد.

نحوه کار تجهیزات موتورخانه

در موتورخانه تجهیزاتی مانند دستگاه‌های چیلر تراکمی آب خنک و یا چیلر جذبی با کاهش حرارت آب ورودی باعث سرد شدن آب می‌شوند. همچنین تجهیزاتی مانند بویلر (دیگ) با استفاده از مشعل دمای آب ورودی را افزایش می‌دهند. سپس این آب گرم یا سرد توسط پمپ‌های آب از شیرهای تنظیم‌کننده جریان آب گذشته و به بخش‌های مختلف ساختمان منتقل می‌شوند. لازم به ذکر است که برای انتقال آب گرم بهداشتی از لوله کشی مجزا استفاده می‌شود.

 

boiler-romom-cover

انواع تجیزات موتور خانه 

تجهیزات موتورخانه ساختمان شامل بخش‌های مختلفی است که برای تأمین گرمایش، سرمایش و آب گرم مصرفی ساختمان‌ها به کار می‌روند. انواع اصلی تجهیزات موتورخانه ساختمان عبارتند از:

1- دیگ‌ها (بویلرها)

بویلرها یکی از تجهیزات موتورخانه محسوب می‌شوند که به آن‌ها دیگ‌های آب گرم یا بخار داغ با مشعل گازسوز هم گفته می‌شود. بویلرها، دستگاه گرم‌کننده آب هستند و با راندمانی بین ۷۸ الی ۸۶ درصد کار می‌کنند.

2- مشعل‌ها

از آنجایی که بویلر یا همان دیگ‌ها نمی‌توانند به خودی خود سیستم گرمایشی را راه‌اندازی کند؛ گرما و حرارت توسط مشعل تولید می‌شود. از مشعل در موتورخانه صنعتی برای داغ کردن و تولید حرارت در سیستم‌های گرمایشی استفاده می‌شود. مشعل با استفاده از اکسیژن به ایجاد جرقه و تولید حرارت موردنیاز کمک می‌کند. گاز، گازوئیل و مازوت سوخت‌هایی هستند که مشعل از آن‌ها برای احتراق استفاده می‌کند. لازم به ذکر است که مشعل‌های باکیفیت می‌توانند حرارتی تا ۲۰۰ درجه هم تولید کنند. دیگ و مشعل در ساختمان‌های مدرن هم برای تولید هوای مطبوع در آب‌وهوای سرد هم کاربرد دارند.

3- چیلرها

چیلرها سامانه سرمایشی هستند که توسط خنک کردن سیال موجود در آن باعث ایجاد سرما می‌شوند. وظیفه اصلی چیلر، خنک‌سازی آب تا دمای صفر درجه و در برخی مواقع حتی پایین‌تر از صفر درجه است. به عبارتی چیلرها دستگاه سردکننده آب هستند و به دو دسته چیلرهای جذبی و چیلرهای تراکمی تقسیم می‌شوند. امروزه به جای کولرهای آبی و گازی یا شوفاژ و رادیاتور، از چیلر و فن‌کوئل در تاسیسات موتورخانه مسکونی و صنعتی و بیمارستان استفاده می‌شود. از این تاسیسات برای گرمایش، سرمایش و تامین هوای مطبوع استفاده می‌کنند.

4- منبع کویل دار

منبع کویل‌دار وظیفه تنظیم و گردش هوا را برعهده دارد. این تجهیز از دمنده، عناصر سرمایشی و گرمایشی، فیلتر و صافی‌ها، تضعیف‌کننده صدا و دستگاه‌های تنظیم هوا تشکیل می‌شود. منبع کویل‌دار به سیستم تهویه متصل شده و باعث ایجاد هوای مطبوع در ساختمان، بیمارستان و… می‌شود. فن کویل در تابستان برای خنک کردن هوا و در زمستان برای تولید گرما استفاده می‌شود.  آب سرد و گرمی که در دستگاه‌های مولد انرژی تولید می‌شود به وسیله پمپ و شبکه لوله‌کشی به فن کویل منتقل شده و از کویل‌های پره‌دار می‌گذرد و سرما و گرما را در فضا جاری می‌سازد.

5- برج خنک‌ کننده

برج خنک کننده از دیگر تجهیزات موجود در موتورخانه است. این برج‌ را در فضای آزاد مانند بام یا حیاط استفاده می‌کنند. این برج‌ها در استفاده از چیلر تراکمی آب و یا چیلر جذبی هم کاربرد دارند. لازم به ذکراست که چیلر تراکمی هوا خنک بدون نیاز به برج خنک کننده کار می‌کند. این برج‌ها هنگام استفاده از‌ چیلر تراکمی آب خنک یا جذبی برای دفع حرارت مازاد به محیط بیرون استفاده می‌شوند. چیلرهای تراکمی هوا خنک به دلیل داشتن فن خودشان می‌توانند حرارت را دفع کنند. بدین ترتیب در ساختمان‌هایی که چیلر تراکمی هوا خنک وجود دارد، نیازی به نصب برج خنک‌کننده نیست.

6- تجهیزات ایجاد کننده آب گرم بهداشتی

مخازن تهیه آب گرم بهداشتی از دو مخزن برای آب قابل آشامیدن و آب برای شستشو تشکیل می‌شود. این مخازن دوجداره یا کویل‌دار هستند. بخشی از آب داغ یا بخار داغ خروجی از بویلر با پمپ و لوله‌کشی به منبع آب گرم بهداشتی فرستاده می‌شود. همچنین به صورت همزمان یک خط آب لوله‌کشی شهری نیز وارد منبع شده و با هم تبادل حرارتی انجام‌ می‌دهند. بدین ترتیب دمای آب گرم بهداشتی افزایش پیدا می‌کند. در نهایت این لوله توسط لوله‌ها و پمپ‌های مختلف در کل ساختمان برای مصارف روزانه پمپاژ می‌شود‌.

7- پمپ ها

پمپ‌ها در موتورخانه وظیفه پمپاژ آب گرم و سرد بویلر، چیلر و آب گرم بهداشتی را بر عهده دارند. آبی که در مدار بویلر و چیلر گرم یا سرد می‌شود، توسط این پمپ‌ها در یک مدار بسته به لوله‌کشی منتقل می‌شود و به سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی در بیمارستان‌ها و ساختمان‌های مسکونی فرستاده می‌شود. به‌طور کلی، پمپ‌ها در انتقال آب برای مصارف گوناگون نقش کلیدی دارند.

انواع پمپ های موتورخانه ساختمان

پمپ‌های مختلفی برای تنظیم فشار آب جریان ‌یافته درون لوله‌ها وجود دارد؛ علاوه بر این، این پمپ‌ها به گردش آب در سیستم هم کمک می‌کنند. اگر ظرفیت دستگاه کم باشد، این پمپ‌ها را به صورت خطی در مسیر لوله‌های موتورخانه نصب می‌کنند و اگر ظرفیت بالا باشد از نمونه‌های زمینی پمپ‌ها استفاده می‌شود‌. همچنین پمپ‌های چند مرحله‌ای هم وجود دارد که برای بالا بردن فشار انتقال آب استفاده می‌شود. این پمپ‌ها را به صورت برنامه‌ریزی شده و هماهنگ نصب می‌کنند. با نصب انواع لرزش‌گیرها بین پمپ و لوله هم می‌توان مانع لرزش‌های پی در پی لوله‌ها از سمت پمپ‌های زمینی و شکستگی لوله‌ها شد.

8- لوله ها

آب گرمی که در موتورخانه تولید می‌شود به وسیله لوله‌ها به تجهیزات گرمایشی در منازل مسکونی منتقل می‌شوند. لوله‌ها وظیفه انتقال آب گرم را به رادیاتورها و… برعهده دارند و باید توسط افرادی ماهر در این زمینه نصب شوند. اگر لوله‌کشی یک موتورخانه توسط فردی ناآگاه و به شکل نادرست انجام شود باید برای تصحیح لوله‌کشی و تعمیرات هزینه زیادی صرف کنید.

engine-room1

9- منابع انبساط

منابع انبساط یکی از تجهیزات حیاتی در تاسیسات موتورخانه‌های مسکونی، صنعتی و بیمارستانی هستند. این منابع وظیفه کنترل انبساط آب را در مدارهای بسته مانند مدار بویلر بر عهده دارند تا از آسیب به تجهیزات در اثر تغییرات دمای آب جلوگیری شود. افزایش دمای آب می‌تواند خطر ترکیدگی لوله‌ها را به همراه داشته باشد، بنابراین استفاده از منبع انبساط در موتورخانه‌ها ضروری است. منابع انبساط به دو نوع باز و بسته تقسیم می‌شوند و از نوع باز آنها معمولاً در موتورخانه‌های شوفاژ استفاده می‌شود

منبع انبساط

10- سختی گیرهای آب

آب دارای املاح ناخالصی مانند کلسیم و منیزیم است که به دلیل ایجاد رسوب در دستگاه‌های تاسیسات گرمایشی و سرمایشی باعث آسیب رساندن به آن‌ها می‌شود. برای زدودن این املاح از تجهیزاتی مانند دیگ‌ها، چیلرها، منابع آب گرم، برج‌های خنک‌کننده و… از دستگاه‌های سختی‌گیر در موتورخانه استفاده می‌کنند. علاوه بر این با وجود سختی‌گیر و زدودن این املاح، کیفیت آب هم افزایش پیدا می‌کند؛ به همین دلیل می‌توان گفتی سختی گیرها از اصلی‌ترین تاسیسات موتورخانه مسکونی و صنعتی و بیمارستانی هستند.

11- تجهیزات تصفیه آب استخر

در ساختمان‌های مسکونی‌ای که استخر، سونا یا جکوزی وجود دارد، تجهیزات خاصی برای تصفیه آب آن‌ها در موتورخانه قرار می‌دهند. علاوه بر این آب گرم و آب سرد حوضچه‌های آب گرم و سرد هم به وسیله بویلر و چیلر جداگانه تامین می‌شود‌. سیستم تصفیه آب استخر از فیلترهای مختلفی تشکیل شده که به نسبت کیفیت آب منطقه تعیین می‌کنند.

12- دی اریتور

دی اریتور وظیفه جدا کردن گازهای نامحلول در آب مانند اکسیژن و کربن‌دی‌اکسید در آب را هنگام تولید بخار برعهده دارد. جداسازی این گازها از خوردگی لوله‌ها، پمپ‌ها، بویلرها، منابع آب گرم و… جلوگیری می‌کند.

13- مخزن کندانس

مخزن کندانس وظیفه جمع‌آوری آب حاصل از چگالش (تقطیر) بخار در مبدل‌های حرارتی موتورخانه را برعهده دارد.

14- شیرآلات کنترل کننده

شیرآلات کنترل‌کننده از دیگر تاسیسات موتورخانه مسکونی و صنعتی و بیمارستان هستند. این شیرآلات به کنترل جریان و فشار آب و بخار در لوله‌ها کمک می‌کنند.

فرم درخواست خدمات

از طریق فرم زیر می‌توانید نوع خدمات مورد نظر خود را ثبت کنید. کارشناسان ما پس از بررسی در اسرع وقت با شما تماس خواهد گرفت

فیلد های "*" اجباری هستند

15- سیستم کنترل الکترونیکی هوشمند

در موتورخانه‌های بیمارستان‌ها از سیستم‌های کنترل هوشمند الکترونیکی برای مدیریت خاموش و روشن کردن تجهیزات بهره می‌گیرند. این سیستم‌های پیشرفته جایگزین روش‌های سنتی شده‌اند و با استفاده از حسگرهای متعدد، یک پردازشگر مرکزی و عملکردهای الکتریکی گوناگون، دستگاه‌ها را به‌صورت هوشمند برنامه‌ریزی و کنترل می‌کنند. به این ترتیب، مصرف انرژی تجهیزات به صورت شبانه‌روزی و بر اساس نیاز آن‌ها تنظیم می‌شود که به بهینه‌سازی مصرف انرژی کمک می‌کند. همچنین، این سیستم هوشمند می‌تواند عمر مفید تجهیزات را نیز افزایش دهد..

16- تجهیزات پشتیبان در مواقع اضطراری

از آنجایی که تجهیزات موتورخانه بیمارستان از حساسیت بالایی برخوردار است؛ باید برای هنگام قطع برق، گاز و… منبعی جایگزین برای جلوگیری از ایجاد مشکل داشت. به همین دلیل برای جبران قطع برق از ژنراتورهایی با توان کافی و هنگام قطع گاز هم از کپسول ذخیره گاز استفاده می‌شود‌.

تاسیسات انتقال دهنده سیالات سرد و گرم از بخش ‌های مختلف موتورخانه به سایر قسمت‌ ها

تأسیسات انتقالی موتورخانه شامل لوله‌های عایق‌کاری شده‌ای است که وظیفه جابه‌جایی آب سرد، آب گرم و بخار داغ از موتورخانه به نقاط مختلف ساختمان را بر عهده دارند. این تأسیسات بخش‌های مختلفی را پوشش می‌دهند، از جمله:

  • لوله‌های انتقال‌دهنده آب سرد از چیلر به تجهیزات سرمایشی مانند هواساز
  • لوله‌های انتقال‌دهنده آب گرم از بویلر به تجهیزات گرمایشی مانند هواساز
  • لوله‌های تأمین آبگرم بهداشتی برای مصارفی همچون شستشو
  • لوله‌های انتقال بخار داغ برای کاربردهایی نظیر استریلیزاسیون، تأمین بخار برای بخش CSR، و تزریق رطوبت به هوا، به ویژه در بیمارستان‌ها
سوالات متداول
موتورخانه چیست؟

موتورخانه محلی است که همه تاسیسات سرمایشی، گرمایشی و… در آن قرار می‌گیرد. برای اطمینان از عملکرد صحیح این تجهیزات باید به صورت سالانه بررسی شوند و در صورت وجود مشکل توسط تعمیرکار تعمیر شوند.

بویلرها، مشعل، چیلرها، برج خنک‌کننده، تجهیزات ایجاد‌کننده آب گرم بهداشتی، پمپ‌ها، منابع انبساط، سختی‌گیرهای آب، دی اریتور، مخزن کندانس، شیرآلات کنترل‌کننده، سیستم کنترل الکترونیکی هوشمند و تجهیزات پشتیبان در مواقع اضطراری تعدادی از این تاسیسات هستند

از برج‌های خنک‌کننده هنگام استفاده از چیلر تراکمی آب یا چیلر جذبی استفاده می‌شود‌. این برج‌ها در موتورخانه‌هایی که چیلر تراکمی هوا خنک دارند، استفاده نمی‌شوند.

سختی‌گیرهای آب از رسوب املاحی مانند کلسیم و منیزیم در دستگاه‌های تاسیسات سرمایشی و گرمایشی جلوگیری می‌کنند‌، بدین ترتیب کیفیت آب افزایش می‌یابد.

سیستم الکترونیکی هوشمند از انبوهی از حسگر، پردازشگر مرکزی و عملگر الکتریکی تشکیل شده و انرژی مصرفی تجهیزات را با نیاز آن‌ها هماهنگ می‌کند.

Call Now Button